Recension & Test av Oderland Webbhotell

oderland-logoOderland Webbhotell (besök deras hemsida) har varit med i leken ett tag nu. Bolaget grundades 2005 men har bedrivit verksamhet sedan 1998 i form av annan bolagsform/namn. Denna recension är baserad på flera års användning och test av webbhotellet, rättare sagt sedan 2007 fram till idag 2013.

Summering av recensionen på Oderland

Oderland är ett webbhotell som jag varmt rekommenderar. Det är helt klart ett plus i kanten att Oderland valt att använda sig av cPanel som kontrollpanel. Dels så känner man igen sig och dessutom finns det mängder med funktioner och inställningar.

Webbhotellet har alltid fungerat bra för mig och de får driftstörningar som uppstått har varit snabbt fixade. I jämförelse med andra webbhotell skulle jag vilja påstå att de är bland de bästa jag använt på den punkten.

De är inte det billigaste webbhotellet med paket från 69kr/mån, men samtidigt långt ifrån dyrast. Priset är humant och du får väldigt mycket för pengarna. Om du endast vill ha ett webbhotell för hobbyprojekt kanske du tycker priset är för högt. Har du däremot företag eller funderar på att utveckla en seriös webbtjänst så är Oderland ett mycket lämpligt val.

Om du letar efter ett stabilt och prisvärt webbhotell så bör du verkligen fundera på Oderland. Om specifikationerna faller dig i smaken, så ser jag ingen anledning att försöka med ett annat webbhotell.

Du kan läsa mer på Oderlands hemsida.

Specifikationer & Funktioner hos Oderland

I skrivande stund har Oderland tre olika webbhotellspaket. Antalet och dess specifikationer har ändrats genom åren men aldrig till det sämre och användare uppdateras allt eftersom om de görs om. Jag har för tillfället deras ”mellanpaket” eller snarare det som heter ”Företag”.

Alla webbhotellspaket har väl tilltagna specifikationer och det billigaste paketet Privat är det som säljs mest. Förmodligen för att så pass många små till medelstora webbplatser klarar sig hur bra som helst på det. Följande specifikationer finner du för webbhotellet Privat:

 • Diskutrymme: 10 GB
 • Trafik: 250  GB/mån
 • Domäner: Obegränsat
 • RAM för PHP: 256 MB
 • Kontrollpanel: cPanel

I och med kontrollpanelen cPanel får du tillgång till enormt många funktioner och möjligheter som på andra webbhotell tyvärr inte är möjliga. Exempelvis är schemalagda aktiviteter (cron jobs) ovanligt på många svenska webbhotell men genom cPanel kan du enkelt hantera dessa. Du kan också skapa egna felsidor, MIME-typer och andra inställningar som är ovanligt på webbhotell med egenutvecklad kontrollpanel.

Test av Oderlands kontrollpanel

oderland-cpanel-kontrollpanelOderland använder sig som sagt av cPanel som kontrollpanel. Kontrollpanelen uppdateras ständigt och har funnits på marknaden under en väldigt lång tid. Fördelen med cPanel jämfört med en egenutvecklad kontrollpanel är möjligheterna för dig som användare.

Oderland har givetvis satt sitt egen logotyp i kontrollpanelen och valt färger som följer deras tema. Några andra skillnader mot en annan cPanel lär du inte hitta, så länge inte funktioner avaktiverats av Oderland själva. Du kan klicka på bilden till höger för att se en glimt av deras kontrollpanel.

Kontrollpanelen är uppdelad i sektioner för att man lättare ska kunna hitta vad det är man söker. Sektioner är standard för cPanel och lyder enligt följande:

 • Inställningar – Inställningar för ditt cPanel-konto.
 • E-post – Sätt upp E-postkonton, vidarebefordringar, Autosvar, E-postlistor, Filtrering och Spam-inställningar.
 • Filer – FTP-konton, Filhanterare, Säkerhetskopior & Backup
 • Loggar – Loggar för åtkomst mot dina webbsidor, se statistik baserat på loggar.
 • Databaser – Skapa MySQL-databaser, hantera MySQL-användare och administrera med phpMyAdmin.
 • Domäner – Lägg till extra domäner, Skapa subdomäner och DNS-hantering.
 • Avancerat – Skapa cronjobs, egna felsidor, MIME-typer och sök efter virus m.m.
 • Säkerhet – Lösenordskydda kataloger, SSL/TSL hantering, SSH/Shell hantering, IP-block m.m.
 • Program/Tjänster – Här hittar du bl.a. CGI-Center, Perlmoduler m.m.

Om du är ute efter en komplett kontrollpanel så lär du inte bli besviken på vad Oderland tillhandahåller. Allting är enkelt att genomföra och det finns gott om dokumentation om cPanel om du skulle behöva hjälp.

Driftstörningar genom åren hos Oderland

Oderland har inte haft några större driftstörningar genom de år jag varit kund hos dem. Kortare avbrott i form av serveromstarter och mindre driftfel har dock uppstått.

Oderland har utan tvekan legat inom ramen för vad man kan förvänta sig av ett webbhotell. Det finns egentligen inga garantier att de kommer vara problemfria i framtiden, men man kan hoppas att de fortsätter i samma spår som tidigare.

Kundbemötande och support

Jag har inte behövt vara i kontakt med supporten speciellt mycket. De gånger jag har varit i kontakt med dem har de svarat på ärendena relativt snabbt och med ett trevligt bemötande.

Snabbinstallation av Program (One-click-installer)

oderland-softaculousOderland har tjänsten Softaculous tillgänglig genom cPanel. Där har du möjligheten att bläddra mellan en mängder av webbapplikationer som du snabbt och enkelt kan installera.

WordPress, Joomla, Drupal, OsCommerce, Prestashop m.m. finns alla tillgängliga genom programmet.

Du kan se en glimt av det som finns tillgängligt i bilden till höger.

Comments are closed.